Dementie kent vele vormen en Alzheimer is een vorm van dementie. Dementie kent namelijk ook vele andere vormen. Echter is Alzheimer de bekendste vorm van dementie en komt vaker voor. Twee derde van de mensen met dementie in Mechelen lijdt aan Alzheimer. Alzheimer is dus dementie, maar dementie is niet altijd Alzheimer.

Mechelen streeft er naar om een dementievriendelijke stad te zijn voor de inwoners die lijden aan deze ziekte. Daarnaast is er in de stad een zogeheten Praatcafé.

Dementie kent meer dan 50 vormen en Alzheimer is dus de bekendste vorm. Andere bekende vormen van dementie zijn:

  • Vasculaire dementie
  • Frontotemporale dementie
  • Lewy Body dementie

Dementie is dus een verzamelnaam voor verschillende ziektes die de hersenen aantasten. De meest voorkomende symptoom is dat men achteruitgaat in zijn functioneren.

De ziekte van Alzheimer

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Bij de diagnose van Alzheimer spreekt men van het last hebben van enige tijd van geheugenstoornis. Het onthouden van nieuwe informatie wordt moeilijker. Je ziet mensen met Alzheimer op de dag meerdere keren dezelfde vraag stellen en dat ze hun afspraken vergeten. Deze symptoom leidt tot Alzheimer en is de eerste symptoom voor en na de diagnose.

Wanneer je jong bent kunnen de geheugenproblemen in deze fase niet opvallen. Wat je dan vooral ziet is dat men de route naar huis steeds minder goed onthoudt. Naarmate de ziekte vordert kan men moeite krijgen met activiteiten die om je hoofd vragen. Denk daarbij aan een gesprek volgen, plannen, punten op een rij zetten, situaties beoordelen, problemen oplossen en beslissingen nemen. Langzamerhand verliest men ook de kennis die in het geheugen zat.

Andere symptomen die bij de ziekte van Alzheimer bij komen kijken zijn:

  • Taalstoornissen
  • Verstoorde tijdbeleving
  • Visueel ruimtelijke stoornissen
  • Het niet meer herkennen van voorwerpen en geluiden
  • Moeite hebben met dagelijks terugkomende activiteiten zoals het aan- en uitkleden
  • Stemmingsveranderingen

Vasculaire dementie

Vasculaire dementie is net zoals de ziekte van Alzheimer meest voorkomende vorm van dementie. Vasculaire dementie is een ziekte wat veroorzaakt wordt door een storing in de bloedvoorziening in de hersenen. Veel mensen die lijden aan deze ziekte hebben een voorgeschiedenis van hart- en vaatziektes.

Symptomen van vasculaire dementie

Vasculaire dementie zie je vooral terug bij mensen tussen de 65 en 75 jaar, maar ook op jongere leeftijd kan deze ziekte voorkomen. Mannen krijgen vaker te maken met deze vorm van dementie dan vrouwen. Vasculaire dementie is vaak een gevolg van hersenschade die veroorzaakt wordt door tia’s of beroertes.

Frontotemporale dementie (FTD)

Deze vorm van dementie wordt ook wel de ziekte van Pick of frontaalkwabdementie genoemd. Bij deze vorm van dementie zien we terug dat vooral de hersengebieden beschadigd die verantwoordelijk zijn voor besluitvorming en gedrag, emotionele reacties en taalvaardigheid. Bij deze vorm van dementie zie je dus persoonlijkheids- en gedragsverandering. Wat ook opvallend is dat het geheugen nog relatief goed werkt.

Lewy body dementie

Deze vorm van dementie zie je bij 15% van de gevallen terug. Deze ziekte kenmerkt zich vooral aan de symptomen die van uur tot uur kunnen wisselen. Je ziet ook bij deze vorm van dementie symptomen van ziekte van Parkinson terug, zoals: spierbevingen en stijfheid.