Als je last hebt van opstijgend vocht dan is het belangrijk om eerst dat probleem op te lossen.

Het kan zo zijn dat er geen goede isolatie is aangebracht in (eigenlijk tussen) de fundering en de muur. Je kunt de muur verluchten door gebruik te maken van een ventilatie opening. Je kunt deze tussen de voeg of op een horizontale plek in de steen plaatsen.

Poedervorming?

Het is mogelijk dat er door een eerdere laag poedervorming op de buitenmuren voorkomt. Het zorgt voor een minder goede hechting van de nieuwe verf. Het is belangrijk om de ondergrond op de juiste manier te behandelen met een speciale primer. Een goede vaste ondergrond is een must. Anders heeft het geen zin om de buitenmuur te schilderen.

De gevelplint

Op de grond moet je de onderkant van de muur ook zandvrij maken. Gebruik hier een borstel voor. Doe je dit niet dan krijg je zand in de kwast. Je kunt zelfs een steen lager graven. Maak alles goed schoon en laat het goed drogen. Breng op de onbehandelde stenen eerst een grondlaag aan en laat het minimaal 12 uur drogen. Door de gevelplint een donkere kleur te geven kun je de modderspatten bij regen minder snel zien.

De kozijnen goed afplakken

Als je de buitenmuren gaat schilderen dan is het slim om de kozijnen goed af te plakken. Gebruik hier schilderstape voor. Je kunt met een blokkwast eerst de randen van de muur en de aansluitingen met de goten en de kozijnen schilderen. Zorg ervoor dat de vlakken elkaar goed overlappen. Schilder van het droge deel naar de natte verf.
Gebruik voldoende verf. Door te weinig verf te schilderen krijg je een vlekkerig geheel. Het is goed om de nummers van de verfemmers goed te lezen. Door te zorgen voor dezelfde nummers krijg je geen kleurverschil.

De verf goed verdelen

Door een langharige rol te gebruiken kun je minder snel overlappingen zien. Het schilderen gaat ook een stuk gemakkelijker en zeker sneller. Zorg ervoor dat je de rol met verf goed verzadigd met verf. Breng een verticale strook verf aan. Zorg voor een nieuwe volle rol en breng op veertig centimeter afstand een tweede strook aan. Nu rol je de twee stroken verf kruiselings naar elkaar. Zorg ervoor dat de verf ook goed in de voegen komt. Ga nu verder tot je de hele muur hebt gedaan. Verf altijd van droog naar nat.

Een ladder of een steiger

Kies een droge dag uit waarop het windstil is. Neem een goede trap of een ladder welke een meter boven je werkniveau uit zal steken. Zorg dat de ladder stabiel staat en niet kan kantelen. Plaats de ladder onder een hoek van 15 graden van de muur. Moet je wat te ver reiken met je armen? Dan is het belangrijk om de trap weer te verplaatsen.

Een afstandshouder

Je kunt een afstand houder gebruiken voor meer stabiliteit. Het is ook veel veiliger. Het is een eenvoudige manier om aan een ladder te bevestigen en is ideaal om te gebruiken bij een overhangende goot. Als je het helemaal veilig wilt doen dan is het slim om een steiger te gebruiken.

De dakgoot

Het is vaak ook nodig om de dakgoot te onderhouden en te schilderen. Als je toch een steiger of een hoogwerker hebt dan kun je direct de dakgoot nakijken en onderhouden.