Soms kun je na het leggen van een vloerbedekking of het plaatsen van laminaat de deur niet meer goed open en dicht doen. Het is dan nodig om de deur in te korten. Je kunt een stuk van de onderkant van de deur afschaven of een strook van de onderkant van de deur afzagen. Er zijn verschillende opties om de deur in te korten.

Wat je moet weten voordat je begint

Als je een holle deur hebt dan moet je hier niet teveel van afzagen. Het is eigenlijk een frame van hout met twee hardboardplaten welke je maximaal een centimeter in kunt korten. Een gelamineerde deur of en MDF deur kan iets meer ingekort worden. Er zijn twee verschillende soorten binnnendeuren. Ten eerste is er de stompe deur en daarnaast is er ook nog de opdekdeur. Een stompe deur valt helemaal in het kozijn en hangt aan de scharnieren. Een opdekdeur valt iets in het kozijn en valt iets op het kozijn. De deur hangt aan een paumelle wat een uitlichtbaar deurhengsel.

De maat nemen

Als je een oude deur gaat vervangen met een nieuwe deur dan is het belangrijk dat je weet of de deur ook in de deuropening kan passen. Gebruik een duimstok om nauwkeurig de hoogte en de breedte op te meten. Als de breedte anders van de bovenkant of de onderkant of de linkerkant of de rechterkant dan moet je de grootste afmeting aanhouden. Houdt aan de bovenkant een speling van 2 millimeter. Het is slim om de nieuwe deur inclusief scharnieren te vervangen.

De lengte van een deur inkorten

Om de deur in de lengte te plaatsen moet je rekening houden met een speling van 4 millimeter tot 8 millimeter. Gebruik een potlood om te markeren hoeveel er van de deur af moet gaan. Haal de deur nu weer uit de scharnieren. Je kunt hiervoor een drevel of een grote spijker voor gebruiken.

Een rechte lijn

Gebruik nu een winkelhaak om een strakke rechte lijn over de hele breedte te plaatsen. Leg de deur op een werkbank of een paar schragen om de deur goed te ondersteunen. Schaaf vervolgens het afgetekende deel eraf of zaag het eraf om het daarna glad te schuren met wat schuurpapier.

Een bandschuurmachine gebruiken

Weet dat een bandschuurmachine met een hoge snelheid schuurt. Ga voorzichtig te werk en controleer of de span-rol goed is. Beweeg de machine gelijk over het oppervlakte en voorkom ongelijkmatige sporen. Gebruik een korrel 40 schuurlinnen.

Een smalle strook afzagen

Als je een smalle strook wilt afzagen van de deur dan moet je de deur eerst goed vastzetten. Gebruik hier een set lijmtangen voor. Zaag het deel er mooi en recht af en werk het onderste deel goed af met een beits of grondverf. Zo voorkom je dat vocht de deur in kan trekken.

De breedte van de deur op maat maken

Het is goed om de deur na te kijken. Kijk of de scharnierzijde evenwijdig met het kozijn loopt. Zo niet, dan moet je dit eerst verhelpen en mooi gelijk gaan schaven. Houd ook rekening met de speling van de deur. De deur moet immers goed kunnen draaien. Het is goed om een latje te gebruiken van 6 millimeter dik bij de scharnierzijde. Hierna kun je de deur tegen de scharnierzijde plaatsen.

De deur afwerken

Plaats de deur op de schragen en zaag langs de lijn de deur mooi op maat. Het is goed om bij een vensterdeur of bij een deur met ramen er vijf millimeter meer af te halen om de deur symmetrisch te houden.