Al zo lang als er huizen bestaan, bestaan er daken. Een dak is dan ook onmisbaar om je huis te beschermen tegen de invloed van water en weer. Ook op het gebied van isolatie en uitstraling heeft het dak een belangrijke functie.

Qua soorten dakbedekking is er in de loop der jaren steeds meer te kiezen gekomen. Traditionele dakbedekking zoals riet, leien en dakpannen zien we nog steeds regelmatig, maar er zijn ook steeds meer andere dakbedekkingen te zien. Voorbeelden van nieuwe soorten dakbedekking die vroeger niet werden gebruikt zijn PVC en een zogeheten vegetatiedak.

Een vegetatiedak is zoals de naam al zegt een dak met begroeiing erop. Om een vegetatiedak aan te duiden worden ook de termen sedumdak en groen dak gebruikt. Een vegetatiedak heeft een aantal eigenschappen die het aantrekkelijk maken. Zo geeft een vegetatiedak natuurlijk een natuurlijke en aantrekkelijke uitstraling aan je dak. Maar ook op het gebied van isolatie is een vegetatiedak een absolute aanwinst. Door de goede isolerende werking kunnen je stookkosten flink dalen.

Jouw huis krijgt niet alleen een natuurlijk karakter ook het milieu wordt gespaard door de verbeterde isolatie. Een vegetatiedak is dus een erg duurzame keuze. De isolerende werking geld niet alleen voor de warmte maar ook voor geluid. Een vegetatiedak houdt vervelend geluid van buiten op een natuurlijke manier buiten de deur. Een ander groot voordeel van groen op je dak is de bescherming van de dakbedekking. Onder de groene laag zit namelijk nog gewone dakbedekking bijvoorbeeld EPDM. Door hier een vegetatiedak overheen aan te laten leggen wordt levensduur van de onderliggende dakbedekking flink verlengd. Dit komt doordat de dakbedekking niet langer direct wordt blootgesteld aan de invloed van bijvoorbeeld de zon.