We hebben gekeken hoeveel je ongeveer kwijt bent voor vloerisolatie voor je woning in Mechelen en kwamen tot de volgende bevindingen.

Welk product of dienst wil je afnemen? Per welke eenheid is de prijs berekend? Wat is de prijs per eenheid?
Isolatie van bovenaf met isolatieplaten Per vierkante meter, inclusief arbeidsloon en btw Tussen €100 en €135
Isolatie van bovenaf met PUR schuim Per vierkante meter, inclusief arbeidsloon en btw Tussen €110 en €150
Isolatie van onderaf met schelpen of zand Per vierkante meter, inclusief arbeidsloon en btw Tussen €20 en €35
Isolatie van onderaf met luchtkussentjes Per vierkante meter, inclusief arbeidsloon en btw Tussen €35 en €50
Isolatie van onderaf met folie Per vierkante meter, inclusief arbeidsloon en btw Tussen €30 en €40
Isolatie van onderaf met PUR schuim Per vierkante meter, inclusief arbeidsloon en btw Tussen €35 en €45

De bovengenoemde prijzen bevatten geen premiebedragen, daarom kan het zijn dat de kosten nog lager uitvallen.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De prijs wordt beïnvloed door verschillende factoren. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Hoe groot is je vloer? Het aantal vierkante meters wat geïsoleerd moet worden bepaalt uiteraard voor een groot gedeelte de prijs van de vloerisolatie. Houd er wel rekening mee dat een isolatiebedrijf doorgaans opstartkosten berekent. Neem je meer vierkante meters af, dan zal de prijs per vierkante meter doorgaans dalen.
  • Ga je van bovenaf of van onderaf isoleren? Isolatiemethoden van bovenaf zijn door het hak- en breekwerk doorgaans kostbaarder dan wanneer je van onderaf gaat isoleren.
  • Welke isolatiewaarde kies je? De diverse materialen hebben ieder hun eigen isolatiewaarde. In principe mag je stellen dat een isolatiemateriaal zoals zand of natuurlijke schelpen een veel lagere isolatiewaarde heeft dan een isolatie van PUR schuim. PUR schuim is echter ook gelijk één van de kostbaardere isolatiematerialen. Ga er dus vanuit dat de kosten voor de baten uit gaan. Je zal eerst meer moeten investeren in vloerisolatie voordat je rendement hebt.
  • Ga je zelf isoleren of laat je isoleren? Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om zelf je vloer te isoleren. Er zijn isolatiematerialen beschikbaar bij de bouwmarkt waarmee dit in principe te doen is. Houd er dan wel rekening mee dat je geen koudebruggen laat ontstaan in de vloerisolatie en dat je het isolatiemateriaal dus goed laat aansluiten. Ook het voortbewegen door een kruipruimte heen is iets wat door weinig mensen als prettig wordt ervaren.
  • Ga je toch zelf isoleren? Dan zullen de kosten voor de vloerisolatie ongeveer gehalveerd worden. Het arbeidsloon bedraagt namelijk ongeveer de helft van het totale kostenplaatje.
  • Kies je voor alleen vloerisolatie of combineer je met kruipruimte isolatie? Alleen je vloer isoleren en de kruipruimte on-geïsoleerd laten is niet praktisch. Je doet je eigen werk teniet en je blijft vocht tegenhouden vanuit je kruipruimte. Verstandiger is het dan ook om de vloer tegelijk met je kruipruimte te isoleren.

Soms van toepassing: er kunnen ook isolatiepremies zijn waar je gebruik van kunt maken. Die bieden vaak netwerkbeheerders zoals Fluvius aan. Kijk op www.premie-isolatie.be of www.vlaanderen.be.