Hoewel men denkt dat een raam en een beglazing hetzelfde is dat niet helemaal zo. Er zit een verschil tussen een raam en beglazing. Een ander woord voor kozijn is raam. Daar zou je één twee misschien niet opkomen, maar het is waar.

Het raam

Als je dus over een raam hebt heb je het eigenlijk over een kozijn. Een kozijn is een omlijsting waar wat ingezet of op gespannen kan worden. Eigenlijk kun je dus een raam meer als een begrip zien wat aangeeft dat het een stuk vierkant houtwerk/ kunststofwerk met een opening.

Het is dus zo dat een raam niet perse een glas hoeft te bevatten. Zonder een glas wordt die omlijsting met een opening dus kozijn of raam genoemd. Je moet een raam dus ook niet zien als een lijst. Namelijk is een lijst weer iets wat ter versteviging van het raam wordt gezet. Een lijst is dus niet alleen maar een fraai maar kent ook een verstevigende functie.

De beglazing

Nu dat het duidelijk is dat een raam en beglazing niet hetzelfde zijn en er andere dingen mee bedoeld wordt is het tijd om ook de beglazing uit te leggen. Het glas wat in het raam komt te zitten (of in de kozijnen) noemen we beglazing. Beglazing heb je in verschillende diktes voor verschillende doeleinden.

Enkelglas, dubbelglas en HR glazen

Vroeger hadden we enkelglas. Eigenlijk wisten we het voor het dubbelglas ontdekt werd niet beter. Enkelglas verloor zijn functionaliteit toen het dubbelglas op de mark kwam. Dubbelglas was een betere vorm van beglazing en was isolerend, omdat er weinig warmte verloren ging.

Tegenwoordig hebben we nog steeds de dubbelglazen, maar die zijn verrijkt met andere opties. Je kunt namelijk kiezen tussen normale dubbelglas en de dubbelglazen met een HR keurmerk. Dubbelglas en HR glazen verschillen niet veel van elkaar. Echter zijn de HR glazen de verbeterde dubbelglazen. Je hebt keuze uit de HR glazen, HR+, HR++ en de HR+++.

Het plusteken achter het HR woord geeft weer in welke vorm de beglazing betere isolatiewaarde heeft. Tegenwoordig worden er bij nieuwbouwwoningen en bij renovatie gekozen voor de HR++ glazen, omdat ze uitstekende prijs kwaliteitsverhouding hebben. Deze glazen moeten een minimale 15 mm spouwbreedte hebben en worden dus gevuld met edelgassen als Argon of Kryptongas.

Het verschil tussen de HR glazen zijn dat de HR+, HR++ en de HR+++ glazen tussen de glazen in gevuld zijn met edelgassen, terwijl een normaal dubbelglas gevuld is met normale lucht. Het HR glas zonder een plusteken is een goede dubbelglas, maar is met normale droge lucht gevuld.

Ga je voor extra isolatie dan kun je gaan voor de HR+++ glazen. De HR+++ glazen worden ook wel triple glas genoemd en wordt gebruikt bij ecologisch wonen. Het is een duurdere glas ten opzichte van de HR+ en HR++ en daarmee wordt de investering minder snel terugverdiend.

Dubbelglas wordt ook wel isolerend glas genoemd

De benaming dubbelglas is zo goed als verdwenen. Men gebruikt steeds meer het woord isolerend glas. De functie van glazen is steeds meer isoleren geworden waar men ook op inspeelt.

Zijn HR glazen te plaatsen bij alle soorten kozijnen?

De HR glazen zijn niet te plaatsen bij alle soorten kozijnen, omdat kozijnen gemaakt kunnen worden uit verschillende materialen. In de meeste gevallen wordt de aankoop en plaatsing van de kozijnen overgelaten aan de raamwerker. Je hoeft alleen maar aan te geven voor welk materiaal kozijn je wilt gaan en voor welk soort beglazing.