Of je nou een ondernemer bent of gewoon een particulier; het bijhouden van de administratie is erg belangrijk. Als ondernemer bent je verplicht om jaarlijks/maandelijks bepaalde stukken bij de belastingdienst in te dienen. Als particulier is jouw eigen administratie belangrijk omdat je daarmee inzicht in jouw geldstromen hebt.

Boekhouden is in feite het bijhouden van alle uitgaande en inkomende geldstromen. Er zijn verschillende doelen van boekhouden, deze worden hieronder besproken.

Overzicht

Door middel van boekhouding krijgt je overzicht. Een overzicht van jouw financiële positie en waar je eventueel op kunt besparen. Overzicht is erg belangrijk, zeker als je een ondernemer bent. Op het moment dat je geen overzicht heeft, is het ook lastig om te kijken of je op de rand van een faillissement staat of dat het juist erg goed gaat. Tevens geeft een boekhouding inzicht in de verschillende rekeningen.

Verantwoording

Op het moment dat je ondernemer bent, moet je ook verantwoording afleggen. Dit kan aan de belanghebbenden van jouw bedrijf zijn, maar ook aan de belastingdienst. je moet uitgaven kunnen verantwoorden en dit geldt ook voor inkomsten. Op het moment dat je geen boekhouding bij houdt, is dit niet mogelijk. Hier staan fikse boetes op. Als ondernemer is het verplicht om een waterdichte boekhouding bij te houden.

Administratiekantoor

Een partij die je bij jouw administratiekantoor kan helpen is een administratiekantoor. De medewerkers van een administratiekantoor zijn dermate opgeleid dat ze al jouw boekhouding bij kunnen houden. Of het nou een hele simpele klus is of een zeer complexe klus; een administratiekantoor kunt je hierbij helpen. Logischerwijs kost een administratiekantoor wel geld, dit wordt besproken in het kopje prijzen.

Het is aan te raden om hulp van een administratiekantoor in te schakelen bij jouw boekhouding. Dit kost wel wat geld, maar de boete voor een onjuiste boekhouding ligt vele malen hoger.

Wat doet een boekhouder voor je?

Ga je beginnen als zzp’er, heb je een klein bedrijf of run je een grote onderneming? In al die gevallen kan het bijhouden van een goede boekhouding best lastig zijn. Om goed belastingaangifte te doen, moet je vrij diep in de materie duiken. Bovendien wil je er zeker van zijn dat je alle mogelijke voordelen meepikt. Kom je er niet uit of kost het boekhouden simpelweg teveel tijd, dan kun je overwegen om een boekhouder in dienst te nemen. Aan een boekhouder kun je de hele boekhouding uitbesteden. Je levert simpelweg alle spullen aan die nodig zijn, en hij doet de rest voor je. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken om lastige zaken, en weet je zeker dat je zoveel mogelijk profijt hebt als ondernemer.

De voordelen van een boekhouder

Een van de meest lastige zaken van het ondernemen is het regelen van alle aangiftes bij de belastingdienst. De btw-aangifte, maar ook de omzetbelasting moeten foutloos en netjes ingevuld worden. Daarbij hoort ook nog eens een loonadministratie bijgehouden te worden. Omdat ondernemen in Vlaanderen flink gestimuleerd wordt, zijn er veel belastingvoordelen te behalen, maar daarvoor moet je onderneming voldoen aan bepaalde eisen. Ook met het oog daarop wil je het liefst dat alles zo goed mogelijk in orde is, en overzichtelijk bijhouden hoe het gaat met de onderneming. Een boekhouder kan je daarin bijstaan, of die taak zelfs helemaal van je overnemen.

Zoek je naar een boekhouder bij jou in de regio?

Verdeeld over het hele land zijn veel boekhouders te vinden die je graag willen helpen met de moeilijke taken waar je met je bedrijf mee zit. Ben je net een onderneming begonnen, en heb je allerlei vragen over de boekhouding, bijvoorbeeld over belastingaftrek en de eisen die de belastingdienst stelt aan administratie? Dan kan je bij een boekhouder terecht. Maar ook grotere bedrijven, die een grote hoeveelheid administratief werk moeten verrichten, schakelen boekhouders in om de werkdruk te ontlasten en ingewikkelde vraagstukken op te lossen.