Een koffieautomaat kan een onderneming tal van voordelen bieden. Een goede koffieautomaat zorgt ervoor dat de werknemers van tijd tot tijd even kunnen ontspannen door een kop koffie te drinken.

Sommige werkgevers zien dit als tijdsverlies, maar in feite komt het de productiviteit van de werknemers zeker ten goede. Werknemers die continu aan één stuk door werken, verliezen immers toch hun aandacht en worden juist minder productief.

1) Voordelen espresso automaat

Met een espresso automaat kan heerlijke koffie worden gezet. Met een dergelijke automaat kan de werknemer net iets meer worden geboden dan een standaard kop koffie. Uiteraard kan er ook een espresso automaat worden geplaatst om klanten of cliënten een kop espresso aan te kunnen bieden. Het moge duidelijk zijn dat zij de koffie en espresso zeker zullen waarderen.

2) Voordelen instant koffieautomaat

Instant koffie is koffie die middels een soort siroop wordt verdund tot de koffie die uit de automaat komt. Deze siroop wordt op een zelfde soort manier gemaakt als normale koffie die gezet wordt, alleen wordt deze koffie dan erg geconcentreerd. De siroop wordt in een plastic verpakking gedaan en ingevroren, tot deze weer wordt ontdooid en in de koffieautomaat wordt gestopt.

Het grootste voordeel van een instant koffieautomaat is de lage prijs per kop koffie bij lagere volumes. Deze lage prijs is echter goed te proeven; de kwaliteit van instant koffie is discutabel.

Doordat de koffie in principe al gezet is en enkel een soort verdund hoeft te worden, kan de koffie van een instant koffieautomaat erg snel gezet worden (vandaar ook het Engelse woord instant, wat direct, onmiddellijk betekent). In veel bedrijven wordt daarom ook voor instant koffie gekozen. Met één druk op de knop heb je een beker koffie.

Vaak wordt echter gedacht dat instant koffie de goedkoopste optie is, maar dat is zeker niet het geval. Vooral bij de wat grotere volumes is fresh brew vaak – verbazend genoeg – goedkoper dan instant koffie.

3) Voordelen fresh brew koffieautomaat

Fresh brew koffie is koffie zoals we die eigenlijk altijd middels een ‘ouderwets’ koffiezetapparaat zetten. Er wordt dan gebruik gemaakt van gemalen koffiebonen, die dus niet ter plekke worden gemalen maar al in de fabriek gemalen zijn. De prijs van een fresh brew koffieautomaat is gunstig. De kwaliteit is doorgaans prima in orde, al hangt die kwaliteit uiteraard sterk samen met de keuze voor een specifiek soort koffie.

Let wel op dat je echte fresh brew koffie nodig hebt voor de machine, dat is net wat anders dan de koffie die in de supermarkt verkrijgbaar is. Dat komt doordat bij fresh brew koffie de koffie in enkele seconden gezet moet worden; bij de koffie via een ouderwets koffiezetapparaat duurt het vaak enkele minuten voor de koffie gezet is, en die tijd is bij een koffieautomaat vaak ongewenst.

4) Voordelen filter koffieautomaat

Koffieautomaten die met filterkoffie werken, zijn identiek aan de koffiezetapparaten die we thuis hebben. Deze automaten zetten vaak veel koffie tegelijkertijd, die wordt warm gehouden in een koffie- of thermoskan. De kwaliteit van de koffie is prima in orde, maar het duurt erg lang tot de koffie gezet is. Daarom zal een filter koffieautomaat lang niet voor elke onderneming een geschikte optie zijn.