Als je een schilderij wilt gaan ophangen dan is het natuurlijk belangrijk dat je weet waar het moet komen. Houd hierbij rekening met de afmetingen, de hoogte van de ruimte, de verlichting en ook de zichtlijnen.

Het formaat

Het is belangrijk om het schilderij op ooghoogte op te hangen. In de regel is dit 1 meter 65 centimeters. Het is slim een groter schilderij in een kleine ruimte te hangen om het een gevoelsmatig groter gevoel te geven. Als je meerdere kleinere schilderijen verticaal hangt dan zorg je juist dat de ruimte er hoger uit gaat zien.

Eerst alles goed afmeten

Zorg ervoor dat alles op een lijn komt te hangen. Hierdoor zorg je voor rust in de ruimte. Als je de juiste plek gevonden hebt dan kun je beginnen met het plaatsen van het schilderij zonder het op te hangen. Houd het op de juiste plek en kijk hoe het eruit ziet. Vraag eventueel iemand om je hierbij te helpen. Als het om een licht en klein schilderij gaat dan heb je vaak aan een schroef voldoende. Als het om een groter en zwaarder schilderij gaat is het goed om twee schroeven te gebruiken. Teken hiervoor eerst de juiste plek af en bepaal bij twee schroeven de hoogte met de hulp van een waterpas.

Welke plug is er nodig?

Als het om een betonnen of een stenen muur gaat dan kun je een universele 6 millimeter plug gebruiken. Gebruik een boor met een diameter van ook 6 millimeter. Natuurlijk moet je een steenboor gebruiken.

Een lichtje op het schilderij?

Om het schilderij nog meer aandacht te geven en de juiste belichting is het mogelijk om een spotje of een lamp boven het schilderij te plaatsen. Hiervoor moet er natuurlijk wel een stopcontact in de buurt zijn om te zorgen voor stroom voor het lampje.

Een railsysteem voor het ophangen

Met een rail ophangsysteem is het ophangen van een schilderij heel gemakkelijk. Het systeem is er speciaal voor gemaakt om schilderijen en decoraties mee op te hangen. Monteer de rail boven de muur met een paar schroeven en enkele bevestigingsclips. Je kunt draden en ophanghaken gebruiken om het schilderij of een ander kunstwerk vervolgens op de juiste hoogte te hangen.

Het railsysteem monteren

Je kunt de bevestigingsclips gemakkelijk om de 40 centimeter monteren met pluggen en de juiste schroeven. Je monteert ze gemakkelijk aan het plafond of aan de wand. Hierna kun je de rails op de bevestigingsclips monteren. Je schuift vervolgens het draad in de rail en kunt de eindkappen plaatsen om het netjes af te werken. Nu kun je de ophanghaak op de juiste hoogte plaatsen en het schilderij ophangen.