Een plantenbak kan je balkon of je terras snel opfleuren. Het is mooi om ieder seizoen hier andere bloemen of planten in te poten om zo volop te genieten van het seizoen.

Waar moet je op letten?

Een plantenbak kan je hele balkon of terras veranderen. Het is goed om te kiezen voor een plantenbak welke qua afmeting bij het terras of het balkon past. Een hele grote plantenbak op een klein balkon is vaak niet zo mooi dan een kleinere plantenbak. De plantenbak moet natuurlijk ook niet te klein zijn, dat hij niet opvalt.

Waar plaatsen?

Als er bloembakken aan de buitenkant van een balkon van een appartementencomplex moet komen dan is het belangrijk om een bouwkundige te vragen wat er mogelijk is. Dit met het oog op de veiligheid. Weet dat er bij een ongeval de aansprakelijkheid bij jou ligt. Iets wat je natuurlijk moet voorkomen. Controleer daarom goed of de bloemenbak goed en ook stevig vastzit.

De potgrond en de voeding

Als je voor een plantenbak en planten kiest dan is het belangrijk om te weten of er voldoende ruimte voor de wortels is. Gebruik op de ondergrond grint, potscherven of hydrokorrels. Om een plantenbak te vullen heb je ook potgrond nodig. Het is belangrijk om na een paar maanden de potgrond te verversen en de planten te herschikken om verzuring van de grond te voorkomen. Je kunt ook voor een voedingspreparaat kiezen of voedingskorrels. Hier houd je de grond goed en gezond mee. Het is goed om de planten te controleren voordat je ze gaat inpoten. Je weet dan hoeveel water je er nog bij moet doen.

Welke haken moet je gebruiken?

Er zijn verschillende plantenbak haken waar je uit kunt kiezen als je een plantenbak wilt ophangen. Er zijn metalen, chromen, roestvrijstalen en geplastificeerde haken waar je voor kunt kiezen. Het is belangrijk dat de plantenbak goed vast hangt in de beugels. Bij een balkon mag er natuurlijk ook geen schade ontstaan aan het balkonhek. Je kunt vaak uit vele verschillende plantenbak beugels kiezen bij een doe het zelf zaak.

De hoogte van de plantenbak bepalen

Het is belangrijk om de plantenbak op de juiste hoogte te hangen. Het moet niet te laag hangen aan de grond, maar ook niet te hoog. Je moet er immers nog bij kunnen komen om de planten water te kunnen geven. Hang de plantenbak zo, dat je er zo min mogelijk last van hebt en er ook volop van kunt genieten.

Welke pluggen moet je gebruiken?

Het is belangrijk om bij meerdere plantenbakken ophangen ervoor te zorgen dat ze in een lijn komen te hangen. Dit moet je zowel horizontaal als verticaal doen. Het zorgt ervoor dat het er rustiger uitziet en je meer van de plantenbakken kunt genieten. Teken eerst het gat af en gebruik een waterpas om het volgende gat te bepalen. Gebruik bij een stenen muur 6 millimeter pluggen en een 6 millimeter steenboor. Je kunt dan de haken ophangen om er vervolgens de plantenbakken in te plaatsen. Gaat het om hele zware plantenbakken? Dan is het goed om keilbouten te gebruiken.