Werksessies Europees forum over burgerlijke vrijheden en mensenrechten in tijden van polarisering

Deskundigen en betrokken burgers uit het middenveld gaan tijdens dit unieke tweedaagse forum via één van de vier actieve werksessies naar keuze dieper in op de grote, actuele uitdagingen rond mensenrechten en burgerlijke vrijheden  

26/04 & 27/04
26/04 aanvang om 12u00 - 27/04 einde om 17u30
Congres- en erfgoedcentrum LAMOT
Voorjaar 2017
Debat
Vorming

De wereld lijkt versplinterd in heftig botsende deeltjes. Verkiezingen, referenda, praatprogramma’s en sociale media: overal verdringt de polarisering het samenleven. Mensen krijgen continu het gevoel dat ze moeten kiezen tussen uitersten. Verwijten en beledigingen gelden als vrije meningsuiting, terwijl vrije meningsuiting steeds vaker gezien wordt als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Rechten en vrijheden staan centraal in onze waarden, maar worden aangevallen door extremisten en dreigen opgeschort te worden om het extremisme te bestrijden. Houdt de liberale rechtsstaat in 2017 op te bestaan? Of zal het toch zo’n vaart niet lopen?

Het doel van het tweedaags Forum is om Europese denkers en doeners rond mensenrechten samen te brengen in Mechelen. Om vooral ook alle deelnemers, vanuit hun eigen ervaring en expertise, de tijd en de ruimte te geven om open na te denken over de uiteenlopende manieren waarop vrijheden en rechten vandaag onder druk staan. Er worden niet enkel inzichten gedeeld, maar ook actief naar perspectieven gezocht om vrijheden en rechten toekomstgericht te kunnen blijven verdedigen.
Schrijf je hier in voor een intensieve, tweedaagse sessie, onder begeleiding van experten en volgens één van de vier trajecten.

1 Inclusieve rechten, exclusieve samenlevingen?

Mensenrechten zijn universeel, maar gelden ze ooit/nog voor iedereen? Overal? En op dezelfde manier? De pleidooien om sommige rechten en vrijheden te beperken stuiten op weinig verzet omdat ze deel uitmaken van de reactie op terrorisme en extreme polarisering. Maar als een gevestigde meerderheid hiervan gebruikmaakt om hele gemeenschappen te viseren, worden de fundamenten van de liberale democratie zelf bedreigd. Betekent democratie dat de meerderheid bepaalt welke rechten en vrijheden gelden of prioriteit hebben, of dient de rechtsstaat net om minderheden te beschermen, desnoods tegen de wens en de belangen van de meerderheid in?

2 Het recht om rechten te hebben

'Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren’, is de eerste zin van artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Maar wat betekenen het recht en de vrijheid van de mens om overal op de planeet zijn of haar geluk na te streven als nationale grenzen net bedoeld zijn om die vrijheid in te perken? Oog in oog met conflicten in de buurregio’s en grote groepen mensen die bescherming zoeken, worstelt Europa meer dan ooit met de vraag of mensenrechten nog tot zijn fundamentele waarden behoren. Als iedereen gelijke rechten heeft, wie moet die dan garanderen?

3 Zijn steden de staten van de toekomst?

Internationaal bestuur ligt onder vuur, nationale democratieën verliezen het vertrouwen van de burgers. 'De stad' heeft in Vlaanderen veel te lang een wat kwalijke naam gehad, maar wordt in de 21ste eeuw steeds meer de plek waar toekomst vormgegeven wordt. Welke hefbomen hebben lokale overheden in de superdiverse steden om de vrijheden en mensenrechten van hun inwoners en omwoners te beschermen, en hoe gebruiken ze die? En hoe realiseren ze tegelijk verbinding en individuele vrijheid, gelijke kansen en rechten voor iedereen?

4 Een bom onder de wereldorde?!

Trump, Orban en Poetin lijken de rechtsstaat niet meer nodig te vinden en opteren voor een staat waarin de keuzes van de leider bepalend zijn voor de rechten en vrijheden van de burgers. Extremisten - van gewelddadige jihadisten tot extreemrechtse stoottroepen - vinden mensenrechten en vrijheden godslasterlijk of decadent. Wat is er nodig om de permanente noodtoestand, waarin zowel burgerlijke vrijheden als mensenrechten door extremisten en overheden aangevallen of opgeheven worden, tegen te gaan? Welke rol spelen bewegingen en organisaties daarin nog anno 2017?

Download hier het volledige programmaTijdens de tweede dag gaan de deelnemers het gesprek aan met panels van politici, mediamensen en middenvelders, waaronder: ): Kristof Calvo (Groen), Samira Bendadi (MO*), Luc Cortebeeck (IAO; ACV), Hilde Vautmans (Open VLD, EP), Katrien Vanderschoot (VRT), Wies De Graeve (Amnesty International), Yasmine Kerbache (sp.a), Lieven Sioen (De Standaard), Lieve Franssen (Hart boven Hard), Mark Hendrickx (N-VA), Walter Pauli (Knack), Jos Vander Velpen (advocaat, Belgische Liga Mensenrechten).

Tijdens het slotplenum toont Sihame El Kaoukibi een nieuwe danscreatie en gaat mensenrechten-boegbeeld Navi Pillay (Zuid-Afrika, zie verder) in gesprek met de deelnemers.

De hele tweedaagse krijgt ook vier persoonlijke verslagen van jonge, betrokken auteurs (want er wordt in vier deeltrajecten gewerkt, kwestie van die actieve betrokkenheid ook echt te realiseren): Orlando Verde, Bie Vancraeynest, Aya Sabi en Julie Reniers.

0p 27 april vindt ook de publieke slotavond plaats met internationaal vermaarde sprekers die speciaal voor deze lezing naar Mechelen komen: Navi Pillay (oa 2008 tot 2014 de VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten), Pankaj Mishra (Tijd van Woede verschijnt enkele dagen voordien in het Nederlands), Geert Mak, Bart Somers en Alicja Gescinska. Inleiding op die avond gebeurt door curator van het hele Forum Gie Goris (MO*). Deelnemers aan het Forum hebben automatisch toegang tot de slotavond wanneer ze dit aanduiden bij hun inschrijving. Tickets kunnen online of ter plaatse gekocht worden. Voor meer info en ticketlink klik hier (link naar publieksavond).

Alicja Gescinska zorgt op 26 april trouwens ook nog voor een Wanderlust-evenement in Mechelen, over hetzelfde thema en op uitnodiging van OP.RECHT.MECHELEN. Maken daar hun opwachting: Bruno Vanobbergen (Kinderrechtencommissariaat), Bert Gabriels (komiek), Hans Claus (), Bart Somers (burgemeester Mechelen), Christophe Busch (Kazerne Dossin), Alicja Gescinska (Wanderlust, auteur), Pascal Debruyne (UGent), Philippe Vandaele (), Peter Knoope (Clingendael), Wies De Graeve (Amnesty international Vlaanderen), Tinneke Beeckman (filosofe), Bea Cantillon (UAntwerpen), Barbara Oomen (Univ Leiden / Firenze), Assita Kanko (auteur, politica), Els Keytsman (Vluchtelingenwerk), Saskia Van Nieuwenhove (journaliste), NaemaTahir (auteur), Eva Brems (UGent), Luc Denys (), Antoon Vandevelde (KULeuven).

Praktisch
De inschrijving kost 60 euro en is meteen geldig voor 2 dagen (incl. catering voor 2 dagen). 
Betalen kan via overschrijving op rekeningnummer MMMechelen Feest vzw BE43 7360 1735 6701, met vermelding Europees Forum 2017
De inschrijving voor het Europees Forum geeft ook recht op toegang tot de slotavond met Navi Pillay, Pankaj Mishra en Geert Mak op 27/04 om 19u30

Waar?
Congres- & erfgoedcentrum LAMOT
Van Beethovenstraat 8/10
2800 Mechelen

Voor bijkomende vragen: info@oprechtmechelen.be

Organisatoren en Partners:

Tri.Zone // Canvas // Contour // Mo* Magazine // Thomas More // Passa PortaThomas More organiseert voorafgaand en gelinkt aan het thema van het Europees Forum de 13th Thomas More International Days: Universal Human Rights through the eyes of the younger generation.

Registration

Prijs: 60euro (incl.catering vr 2 dagen)
Enkel deelnemers kunnen gratis inschrijven voor de avondprogramma’s.
Betaling: via overschrijving naar MMMechelen Feest vzw BE43 7360 1735 6701, met vermelding Europees Forum 2017 of via factuur

* Verplicht veld

Persoonlijke info

Bedrijf / Organisatie

Facturatie

Volgt u een opleiding bij IGO ( Instituut voor Gerechtelijke Opleiding | Institut de Formation Judiciaire) ?
Gelieve in dat geval zeker te vermelden: ‘Facturatie t.a.v.: IGO’ en ‘Uw referentie op onze factuur: TEC-E17185’.