Palmpasen

Palmpasen 

Toen waren er de aanslagen in Stockholm en Egypte. 
Gooide Trump bommen op Syrië. 
Dreigt Rusland en Iran de VS met vergelding en woedt er in de schoot  van de regering een binnenbrand. 
Het is het weekend van Palmpasen. 

Aan mijn kinderen moet ik uitleggen wat Palmpasen is. 
Moet ik uitleggen wat de Goede Week is. Wat Pasen is. 
Met het binnensluipen van de seculiere samenleving  verdwenen ongemerkt de oude verhalen. Verhalen over moord en doodslag, over verraad en wraak maar ook over opstand en verrijzenis. 
Of  die verhalen veel uithaalden? Ze gaven richting aan ons bestaan. Plaatsten ons in een lange keten van beschaving. 

“Erbarme dich” 

Niet dat er vandaag geen verhalen meer bestaan. Ze moeten alleen opnieuw verteld worden. In woorden ,in beelden van vandaag .  
“Zodat ze  als verhaal gehoord zullen worden.” 
Toegegeven ook deze verhalen gaan weer over moord en doodslag , over wraak  en verraad ,over op de vlucht slaan ,over niet welkom zijn. Wat wil je met al die aanslagen. Maar ook vandaag zien we tekenen van verrijzenis. 

Eén keer per jaar zetten we de tijd stil. Ook dit jaar . Ook dit jaar zetten we de tijd stil en “Setsen  uns mit trånen nieder.” 
Op.Recht.Mechelen  presenteert  i.s.m. Het Festival van Vlaanderen de Mattheus Passie . We zetten de tijd stil  om te beseffen wat recht en rechtvaardigheid is.  
“Oh hoofd vol bloed en wonden”. 

Of we er beter van worden? In ieder geval verlaten we straks de kathedraal vol moed. Nederig en wie weet hoopvol. 
De canon van onze beschaving  , die oude verhalen  ze moeten doorgeven  worden in de hoop dat ergens iemand de moed toont om de verhalen van vandaag te vertellen. 
Bij nader inzicht ga ik dit jaar toch maar weer een Paasvuur ontsteken en eieren in de tuin verstoppen en vertellen dat ik een haas zag wegvluchten in de wei met aan zijn rieten mand  een rood lint dat wapperde in de wind.