Hoog bezoek

Soms moet je geluk hebben in het leven.
Toen we de sprekers contacteerden voor de slotavond van het Europees Forum, waren we meer dan trots dat we voormalig VN-commissaris en lid van de Waarheidscommissie, de Zuid-Afrikaanse Navi Pilay, konden strikken.
Dat we Geert Mak bereid vonden om naar Mechelen af te zakken om in gesprek te gaan met Bart Somers.
 
Maar dat Pankaj Mishra, die we ook contacteerden, plots zo “hot” zou worden, dat hadden we nooit durven dromen. Zijn boek Age of anger dat daags voor ons Forum in Nederlandse vertaling verschijnt onder de titel Tijd van woede, blijkt plots wereldwijd hét onderwerp van gesprek. Waar komt toch de woede vandaan die in onze samenleving binnengeslopen is?
 
Alle grote internationale kranten publiceren een interview met hem. In zijn analyse gaat hij terug naar de bronnen van de moderniteit. Hij schets hoe globalisering niet de vrijheid, gelijkheid en democratie bracht, het Utopia waar we met zijn allen naar op weg dachten te zijn. Integendeel. Velen voelen zich slachtoffer van de globalisering. Voelen zich niet in staat om te voldoen aan de eisen die de geglobaliseerde wereld stelt. Voelen zich niet gerepresenteerd. Met de eisen en verlangens van al die mensen wordt geen rekening gehouden.
 
“Globalisering”, zo zegt Mishra, “heeft de idealen van vrijheid, gelijkheid en concurrentie universeel gemaakt… Je leeft niet meer in beschermde gemeenschappen of natiestaten, maar in een enorme wereldwijde markt waarin iedereen geacht wordt te wedijveren met iedereen. Een wereld zonder duidelijke begrenzingen, waarin mensen zich volkomen onveilig voelen.”
 
Het gebeurd niet vaak dat mensen als Geert Mak, Navi Pillay, en Pankaj Mishra naar Mechelen afzakken. Het gebeurt al helemaal niet vaak dat er over een thema als burgerlijke vrijheden een Europees Forum gehouden wordt .
Voor de slotavond hebben we voor alle zekerheid dan ook maar een zaal met veel zitplaatsen gereserveerd.
Donderdagavond 27 april in het auditorium van het St. Rombouts college.