Het fluitenkruid bloeit.

Het fluitenkruid staat in bloei. En hoe.
Met enige verbazing merk ik dat de zomer in aantocht is.
Waarmee ik maar wil zeggen dat het OP.RECHT.MECHELEN. festival zo langzamerhand haar eindpunt nadert. Het was alweer even geleden maar ineens  had ik er de tijd voor. Tijd om naar buiten te kijken. En ik moet toegeven ik schrok. Het fluitenkruid staat in bloei en dus staat de zomer voor de deur. Ik ben duidelijk even afwezig geweest.
Nog een kleine maand en het is zover; én de zomer én het einde van het OP.RECHT.MECHELEN.-festival.
 
Ho wacht even: Just= staat op punt van uitkomen, het Groenboek moet nog worden gepresenteerd, het slotevenement staat gepland op 9 juni  en voorjaar 2018 is er de kunsthistorische tentoonstelling: Roep om Rechtvaardigheid. (Die wordt gerealiseerd door de Mechelse musea .Dat is alweer na mijn tijd).
9 juni is het werk voorbij.
 
Drie en een half jaar geleden is het dat ik gebeld werd met de vraag om een stadsfestival rond recht en rechtvaardigheid te ontwerpen en te leiden.
Drie jaar later hebben we, ik doe maar een greep: ronde tafelbijeenkomsten gehad, congressen, een Europees forum, vele vele voorstellingen, wandelingen en lezingen,  tentoonstellingen en concerten.
En al die activiteiten zaten haast allemaal vol.
 
Hoezo justitie is geen sexy thema?
Justitie is een meer dan sexy thema en het debat over de rechtsstaat is nog nooit zo actueel en noodzakelijk geweest.
Ik ben blij met het Groenboek. 15 concrete voorstellen voor een betere justitie. Dat we dit zouden realiseren, had eigenlijk niemand voor mogelijk gehouden. De mensen van de rechtbank mogen fier zijn.
 
Ik ben geraakt door de emoties die vele voorstellingen teweeg brachten bij de vele vele toeschouwers. En ben verheugd over het debat dat mee en mee ontstaan is.
En ja, dan vergeet een mens het om naar buiten te kijken en blijkt de zomer voor de deur te staan.
Dat het fluitenkruid nog even mag bloeien. Daarna kunnen  de boeken echt dicht .