Artenova

Artenova, een voormalige meubelzaak tegen over het station van Mechelen, is tegenwoordig een broedplaats van jong aanstormend talent.
Daar, op de 1e verdieping heeft de pop up woonbeurs, een initiatief binnen het sociaal- artistieke luik van OP.RECHT.MECHELEN., zich genesteld.
 
Schokkend. Schokkend zijn de beelden die me confronteren met  hoe en waar sommige mensen leven. In achteraf straten, in buurten waar ik niet altijd toegang toe heb, maar soms ook pal in het centrum van de stad, daar leven mensen anno 2017 in omstandigheden die je niet voor mogelijk houdt.
Een complexe problematiek waar geen eenduidige antwoorden en geen eenduidige oplossingen voor zijn. Integendeel.
 
In Mechelen pakt met name het “go –team” deze problematiek op een onderscheidende wijze aan. Niet dat zij met finale oplossingen komen maar er wordt echt iets gedaan. Ze bieden structurele oplossingen aan. En wat voegt deze pop up woonbeurs, deze sociaal-artistieke manifestatie daar aan toe? Hoop.
 
Pier De Kock en Dirk Tuypens slagen er opnieuw in om de “ellende”, de “treurnis” van alledag te overstijgen. Ze weten ons toeschouwers, bezoekers moet ik eigenlijk zeggen, te ontroeren en te verbazen. Het lukt hun op een of andere manier om schoonheid te toveren in de duistere treurnis van al die woon ellende.
 
Onvermoed stap ik een plastic tent binnen. Een groene slaapzak. Daar moet iemand in liggen. Een stem klinkt. Het verhaal van Jordy.
 
Tussen het geweld van jonge kunstenaars die daar in Artenova hun eerste stappen zetten op weg naar een, hopelijk voor hun, betekenisvolle toekomst, daar weerkaatst een spiegel van verbeelding de werkelijkheid. Een werkelijkheid die mij althans uitdaagt om te antwoorden: OP.RECHT.MECHELEN.